Se flere gallerier på Cornice torget
Legg i favoritter
TITTEL:
This is what democracy looks like
OM BILDET:
Størrelse 73.1 x 43.8 cm
Bildebredde: 73.1 x 43.8 cm
Opplag: 100 stk.

Velg et miljø, for å få et inntrykk av størrelsen på bildet.
KUNSTNER:
Merete Løndal
OM MERETE LøNDAL:
Født 1971. Tematiserer individets skjebne i den store sammenhengen. Maleriene hennes er sterke samtidsspeilinger, med lag på lag av både motiv og mening.

Under Løndals debututstilling i 2008 på Galleri Borregården i Sverige, ble alle maleriene solgt i løpet av de tre første dagene. Siden har hun hatt en rekke kollektiv- og separatutstillinger i både inn- og utland. Løndal har blant annet stilt ut i Dronning Sonja KunstStall og på Oslo Børs.

Da Merete Løndal begynte å male hadde hun ikke råd til lerret, og gikk dermed i gang med å male rett på tapetet i leiligheten sin. Året var 1996, stedet var Berlin. Det var musikken som bragte henne til den kunstneriske byen, men det var billedkunsten som hadde tatt plass i hjertet hennes da hun la musikken på hylla og forlot byen i 2001. I 2007 etablerte hun eget atelier i Hydroparken, Norsk Hydros gamle industrilokaler, i Notodden.

En noe uheldig økonomisk opplevelse med et galleri la grunnlaget for hennes største kunstprosjekt så langt, maleriserien «En passant». Løndal reiste rundt i land som var dypt berørt av finanskrisen og fotograferte speilinger i store butikkvinduer av tilfeldige mennesker hun så på gaten. Hjemme i Norge ble fotografiene grunnlaget for store malerier malt i eggtempera på lerret, en teknikk med røtter flere tusen år tilbake i tid.

"En passant" er fransk for "i forbifarten". Det er også et sjakktrekk. En bonde har alltid muligheten til å gå to felter frem i første trekk. En passant-trekket forhindrer misbruk av denne regelen, for å få bøndene fortere i kamp, og for å ikke unngå kamp. Sett ved første øyekast viser Løndals motiver mennesker i forbifarten, hensatt i sine private tanker. På dypere plan speiler de samfunnet på en mer fundamental måte og belyser individets plass i den store sammenhengen. Fokuset ligger på menneskene bak alle tallene og statistikken. Man ser aldri hele historien ved første øyekast.

Motivene følger finanskrisen geografisk, fra Norden i forkant av krisen, gjennom Europa og over atlanteren til USA. Flere av motivene er også fra Cuba, der Løndal tilbrakte tid under oppmykningen av den amerikanske blokaden, inkludert i maleriserien fordi landet har fått en mer og mer vestlig kapitalistisk struktur og dermed liknende menneskeskjebner. I 2013 ble det laget en forestilling med handling rundt tematikken i maleriserien, og med selve maleriene i forstørret format som kulisser.

Løndal reiste nylig til Sofia, Bulgaria, sammen med språkeksperten Siri Camilla Torset for å fortelle historiene til de tre bulgarske poetene Dora Gabe, Blaga Dimitrova og Elizaveta Bagrjana, store klassiske forfattere i bulgarsk litteraturhistorie og rebeller og forkjempere i sin tid. Reisen er del av et større pågående prosjekt som setter lys på kvinner med viktige historier å fortelle. Samarbeidsprosjektet har fått navnet BULGARSK VÅR #rebellerpåreise og resultatet skal bli en bok.

Foruten å følge menneskeskjebner gjennom finanskrisen og å bo på Cuba under oppmykningen av den amerikanske blokaden overvar Løndal både Brexit og det amerikanske presidentvalget i 2016, der hun også deltok i store demonstrasjoner de påfølgende dagene. Det er ikke til å legge skjul på at Merete Løndal er svært sammfunnsengasjert. Likevel er ikke tanken å være politisk eller moraliserende, men heller å stille spørsmål og fungere som en tankevekker.

- Jeg ønsker å gjøre dette på en stillferdig måte, uten store ord eller provoserende utspill. Å mane til ettertanke og gjenkjennelse, ved at det holdes av rom for tilskuerens individuelle historie og egentolkning

SEPARATUTSTILLINGER (UTVALG)
2020 GALLERI FARSUND
2019 OSLOFJORDEN KUNSTSENTER
2019 LITTERATURHUSET I TRONDHEIM
2018 GALLERI OSEBRO, PORSGRUNN
2016 HAUGESUND BILLEDGALLERI
2016 KUNSTMUSEET NORD-TRØNDELAG, NAMSOS
2015 NORSK INDUSTRIARBEIDERMUSEUM, VEMORK.
FORESTILLINGEN, EN PASSANT, -FRA FINANSKRISE TIL NYBAROKK
2014 GALLERI FAGERHEIM, LANGESUND
2014 TELEMARK KUNSTNERSENTER, SKIEN
2013 FOTSPOR, NOTODDEN
FORESTILLINGEN, EN PASSANT, -FRA FINANSKRISE TIL NYBAROKK
2012 OSLO BØRS
2012 GALLERI RAMFJORD, OSLO
2010 GALLERI OSEBRO, PORSGRUNN
2009 HYDRO RAFSNES, PORSGRUNN
2008 GALLERI BORREGÅRDEN, YSTAD
GRUPPEUTSTILLINGER (UTVALG)
2018 OSLOFJORDEN KUNSTSENTER
2018 GALLERI STRAUME
2017 JULI/SEPTEMBER. DRONNING SONJA KUNSTSTALL, DET KONGELIGE SLOTT
2017 FINEART, OSLO
2017 SAKKERHUSENE, NORSK BERGVERKMUSEUM, KONGSBERG
2015 BØ PRESTEGÅRD, BØ I TELEMARK
2014 INTERNATIONAL ART SYMPOSIUM JAHORINA, BOSNIA
2013 TELEMARKSGALLERIET, NOTODDEN
2013 KRAGERØ KUNSTFORENING
2013 RAULAND KUNSTFORENING
2012 NOOSPHERE, NEW YORK
2011 NOOSPHERE, NEW YORK
2010 TELEMARKSGALLERIET, NOTODDEN
2009 GALLERI RAMFJORD, OSLO
FLERE BILDER
Vi har 5 bilder til av Merete Løndal. Se bildene i vårt galleri.
TEKNIKK:
Silketrykk
OM SILKETRYKK:
Også kjent som serigrafi. En trykkmetode hvor trykkfarge presses gjennom en stramt oppspent finmasket duk. Motivet er markert slik at det dannes åpne og tette områder på duken.
PRISEN INKLUDERER
- Bildet
- 5% kunstneravgift
LEVERING
Bilder uten innramming kan sendes med Posten, eller hentes i vår butikk. Bilder med innramming må hentes i vår butikk. Fraktkostnader beregnes i kassen.
Oslo Rammeverksted

Vi holder til i Akersveien 19, 0177 Oslo
GALLERI
Vi har et stort utvalg av kunst, se alle våre bilder her.
GÅ TIL FORRIGE SIDE
FARGEAVVIK
NB! Farger på kunst, rammer og passepartout kan avvike fra skjerm til skjerm.